Κρύβουν κινδύνους…
H συνεχής κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να κρύβει κινδύνους, αναφέρουν οι επιστήμονες, κυρίως επειδή οι έλεγχοι του εμφιαλωμένου είναι ανεπαρκείς. Όπως τονίζει η καθηγήτρια στο ΕΜΠ κ. Μαρία Μιμίκου, «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο εμφιαλωμένο νερό δεν είναι οι πρέποντες. Δεν είναι συχνοί. Αντίθετα, το νερό του δικτύου ύδρευσης, για παράδειγμα της Αττικής, ελέγχεται πολύ πιο συχνά και συστηματικά».
Παρά τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, οι έλεγχοι δεν αυξάνονται. Όσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – περίπου 200 ετησίως – γίνονται και σήμερα! Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, τη διετία 2003 – 2004 ελέγχθηκαν συνολικά 542 δείγματα εμφιαλωμένου νερού. Απ’ αυτά, 3% ήταν μη κανονικά. Ωστόσο, οι ποσότητες που ελέγχονται είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με τις ποσότητες που καταναλώνονται και φτάνουν το 1 δισ. λίτρα τον χρόνο: Εάν οι έλεγχοι ανά χρονιά είναι περίπου 270 (δηλαδή 270 λίτρα), τότε η ποσότητα που ελέγχθηκε το 2004 αντιστοιχεί μόλις στο 0,0000270% της συνολικής κατανάλωσης… Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών υπάρχουν όταν τα μπουκάλια των εμφιαλωμένων εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση του νερού. Τότε, μπορεί να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν την πλαστική συσκευασία του μπουκαλιού και να μεταφερθούν τοξίνες στο νερό. Αυτές σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ύποπτες για την πρόκληση στομαχικών προβλημάτων, ακόμα και καρκινογενέσεων.
ΤΑ ΝΕΑ 20/08/2005