Έως 1.700 φορές ακριβότερα από το νερό της βρύσης
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Αλλοιωμένο εμφιαλωμένο νερό, με δυσάρεστη οσμή, εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών και ζήτησαν την άμεση απόσυρση της παρτίδας.
Πρόκειται για το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ABEE. Την ίδια ώρα έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης δείχνει ότι το εμφιαλωμένο νερό κρύβει κινδύνους και επιπλέον κοστίζει έως και 1.700 φορές περισσότερο από το νερό της βρύσης!
Όπως τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, καταναλωτές κατήγγειλαν ότι το νερό «Ζαγόρι» παρουσίαζε δυσάρεστη οσμή. Έπειτα από εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν από το A’ Τμήμα της Χημικής Υπηρεσίας Πατρών του Γενικού Χημείου του Κράτους διαπιστώθηκε ότι παρτίδα φυσικού μεταλλικού νερού «Ζαγόρι», με ημερομηνία λήξης Μάιος 2006, εμφάνιζε «αλλοίωση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών» (δυσάρεστη οσμή, μη αποδεκτή από τους καταναλωτές).
«Παροδικό πρόβλημα»
Ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την απόσυρση της παρτίδας και συστήνει στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το εμφιαλωμένο νερό να το επιστρέψουν στα σημεία πώλησης προς αντικατάσταση. Με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία ΧΗΤΟΣ ABEE αναφέρει ότι τα «συμβάντα οφείλονταν σε παροδικό πρόβλημα της διαδικασίας παραμόρφωσης της πλαστικής φιάλης και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με δεδομένο ότι το πρόβλημα αφορούσε μόνο την οσμή».
Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο ΕΦΕΤ είχε εντοπίσει το μέταλλο βάριο σε εισαγόμενο φυσικό μεταλλικό νερό σε συγκέντρωση υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο.
Κρύβει κινδύνους
Την ίδια στιγμή έρευνα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανpης Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Χημείας) δείχνει ότι η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κρύβει κινδύνους. «Δεν λέμε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι πανάκεια», λέει στα «NEA» ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επικεφαλής της έρευνας.
Ένας από τους κινδύνους για την υγεία εμφανίζεται όταν το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε μέρη όπου υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία και ζέστη. Τότε, πλαστικά πρόσθετα και άλλα επικίνδυνα συστατικά μεταναστεύουν από το μπουκάλι στο νερό και αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται παθογόνοι μικροοργανισμοί. Γι’ αυτόν τον λόγο τα εμφιαλωμένα σε γυάλινα μπουκάλια, σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί, θεωρούνται ασφαλέστερα.
Επιπλέον, ένα λάθος που κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι επαναχρησιμοποιούν τα άδεια πλαστικά μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού γεμίζοντάς τα με νερό. Σε μελέτες στον Καναδά, σε σχολεία όπου τα παιδιά επαναχρησιμοποιούσαν τις φιάλες, διαπιστώθηκε βακτηριακή μόλυνσης στο 1/3 των δειγμάτων, αναφέρεται στην έρευνα του Αριστοτελείου. 1.700 φορές πιο ακριβό
Εν τω μεταξύ, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το εμφιαλωμένο όχι μόνο είναι επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά πολύ… ακριβότερο σε σύγκριση με το πόσιμο νερό. Έως και 1.700 φορές πιο ακριβό από το πόσιμο νερό είναι το εμφιαλωμένο νερό που καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες το καλοκαίρι οι Έλληνες καταναλωτές! Και όπως τονίζουν οι επιστήμονες το πιο ακριβό δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ποιοτικό: Σε αρκετές περιπτώσεις οι συνθήκες αποθήκευσης του εμφιαλωμένου νερού δεν τηρούνται, τα υλικά εμφιάλωσης δεν είναι «αθώα», ούτε γίνονται συχνοί έλεγχοι.
H μελέτη αναφέρει ότι στην Αθήνα το κόστος του εμφιαλωμένου είναι 697 φορές πιο υψηλό από το πόσιμο, στη Θεσσαλονίκη 1.325 φορές υψηλότερο, στην Πάτρα 1.516 φορές και στο Ηράκλειο 1.766.
Ακίνδυνο το νερό της βρύσης
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, αναφέρουν οι επιστήμονες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους η ύπαρξη βαρέων μετάλλων πάνω από τα όρια ή άλλου είδους χημική ρύπανση (όπως νιτρικά).
Καλή εναλλακτική λύση σημειώνουν οι επιστήμονες αποτελεί το εμφιαλωμένο στις περιοχές που το σύστημα ύδρευσης είναι αμφίβολης ποιότητας. «Πρέπει να τονιστεί όμως ότι το πόσιμο νερό βρύσης υφίσταται συνεχείς και ως επί το πλείστον αποτελεσματικούς ελέγχους».
ΤΑ ΝΕΑ 07/07/2005 Σελ.: N12