Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν τη συσκευασία και μεταφέρονται τοξίνες στο νερό
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
«Επιλέγω να πίνω χλωριωμένο νερό της βρύσης. Δεν πίνω εμφιαλωμένο επειδή δεν μπορώ να είμαι σίγουρος υπό ποίες συνθήκες έχει διατηρηθεί το μπουκάλι», λέει στα «NEA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας των Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) κ. Γεώργιος Νυχάς. Συμπληρώνει δε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία όταν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο τίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες είναι αποδεδειγμένοι. «Όταν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό είναι συνέχεια εκτεθειμένο στον ήλιο σαφέστατα γίνεται επικίνδυνο για την υγεία. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται παθογόνοι μικροοργανισμοί».
Εμφιαλωμένο νερό επικίνδυνο για την υγεία πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτω απ’ τον ήλιο, αντί να φυλάσσονται σε σκιερά μέρη, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές ασφαλείας.
«Να μην αγοράζουν»
«Εάν βλέπουν οι καταναλωτές εμφιαλωμένο νερό να πωλείται κάτω από τέτοιες συνθήκες – υψηλές θερμοκρασίες – να αποφεύγουν να το αγοράζουν», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γιώργος Ηλιόπουλος. «Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν την πλαστική συσκευασία του μπουκαλιού και έτσι να μεταφερθούν τοξίνες στο νερό. Αυτές σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ύποπτες για την πρόκληση στομαχικών προβλημάτων, ακόμα και καρκινογενέσεων».
Άμεσες είναι οι συνέπειες, λέει ο κ. Νυχάς, που οφείλονται στους παθογόνους μικροοργανισμούς. «Οι επιπτώσεις για την υγεία, διάρροιες για παράδειγμα, είναι άμεσες κυρίως στις ευπαθείς ομάδες (αρρώστους, εξασθενημένους οργανισμούς, παιδιά, ηλικιωμένους), αλλά και σε υγιείς».
Θέλουν σκιά
Σημειώνεται ότι σε όλες τις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται ότι τα μπουκάλια πρέπει να διατηρούνται σε μέρος δροσερό, με θερμοκρασία έως 18°C. Ωστόσο, ελάχιστοι πωλητές αλλά και μεταφορείς τηρούν αυτή την προδιαγραφή ασφαλείας – ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν κατά πολύ τη θερμοκρασία των 18°C.
«Το καλοκαίρι το τηλεφωνικό μας κέντρο δέχεται πάρα πολλά παράπονα καταναλωτών, κυρίως από τουριστικές περιοχές και νησιά. Μας λένε ότι κιβώτια με μπουκάλια ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο χωρίς την παραμικρή προφύλαξη», λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) κ. Νίκος Τσεμπερλίδης. Το 2004 τα παράπονα για τα ακατάλληλα τρόφιμα – στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το νερό – που έφτασαν στο ΚΕΠΚΑ ήταν περίπου 500 (4,86%) σε σύνολο 15.680.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται σε ετήσια βάση περίπου ένα δισεκατομμύριο λίτρα εμφιαλωμένου νερού. Οι Έλληνες δηλαδή καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 40 λίτρα εμφιαλωμένου νερού τον χρόνο.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι δύσκολο οι καταναλωτές να αντιληφθούν εάν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό είναι κακής ποιότητας. Συμπληρώνουν ωστόσο πως όταν η μικροβιακή μόλυνση είναι μεγάλη, τότε μπορεί να γίνει αντιληπτή. Τότε το νερό γίνεται θολό, μυρίζει και έχει κακή γεύση. Ωστόσο, τη χημική μόλυνση είναι αδύνατον να την αντιληφθούν οι καταναλωτές.
Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι επιθεωρήσεις από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας σε επιχειρήσεις κατά την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και διάθεση νερού.
ΤΑ ΝΕΑ